
راه انداختن یه کافه شیک و دلنشین یه پروژه جذاب و پر از چالشهای هیجانانگیزه. بیاید با هم راحل راه انداختن کافه از صفر تا صد رو باهم بررسی کنیم.
پیدا کردن ایده و طرح اولیه برای کافه
تصمیمگیری درباره نوع کافه: اول باید بدونی چه نوع کافهای میخوای داشته باشی؛ مثلاً کافه قهوه، کافه رستوران، کافه هنری، یا حتی کافه کتاب. ایدهات رو مشخص کن و روی اون تمرکز کن. یه مثال ساده اگر برات بخوام بزنم … مثلا تو می تونی در لحظه به یه خونه قدیمی وسط شهر تهران فکر کنیم که دو طبقه است و یه حیاط با حوض داره و میز و صندلی هاش چوبی و توی ظرفای گل سرخی اصیل ازمهموناش پذیرایی می کنه (این مثلا ایده احسان که حتما یه روز اجراش می کنه یا حتی می تونیم با هم برای اجراش شریک بشیم) یا مثلا توی یه پاساژ لاکچری شمال شهر و توی طبقه دهمش یه روف گاردن داشته باشی که خیلی مدرن از مهموناش پذیرایی می کنه یا حتی یه کافه بازی(گیم برد). اینجوری می خوام بهت بگمم که این مورد از همه مهمتره و تاصبح می تونی ایده داشته باشی براش.
تحقیق و بررسی بازار: ببین تو منطقهای که میخوای کافه رو راه بندازی، چه نوع کافههایی موفق هستن و مردم بیشتر دنبال چه چیزی هستن. تجربه های نا موفق دیرگران و بررسی اونها می تونه بهت کمک کنه که یک قدم از بقیه جلوتر باشی.
انتخاب نوع سرمایهگذاری
اول از همه، باید با توجه به میزان بودجه مورد نظرتون یکی از سه روش زیر رو انتخاب کنید(شاید روش های دیگه ای هم بود الله اعلم):
- خرید حق امتیاز برند یک کافه (فرانچایز): در این مدل در ازای پرداخت حق فرانچایز (نوعی مجوز یا حق امتیاز برای استفاده از برند دیگران فرانچایز گفته میشه)، در مکانی که توسط ارائهدهنده فرانچایز انتخاب شده، حق استفاده از نام آن برند و فعالیت تحت لیسانس برند رو خواهید داشت. در واقع اینجوریه که از اعتبار و اسم یه بنده خدای دیگه میاید استفاده می کنید که قبلا معروف شده و نیازی به جا انداختن اسم جدید ندارید.
- راهاندازی کافه از نقطه صفر: در این روش خودتون باید به نام تجاری، مکان تاسیس و تموم تجهیزات لازم فکر کنید که البته بیشترین تلاش رو همین روش نیاز داره ولی کافه در نهایت به دل خودتون و با اسم خودتون راه می افته. ریسک داره دیگه ولی اگر بگیره تا هفت نسل بعدتون تامین میشه.
- خریدن یک کافیشاپ آماده: توی ای روش، کافیشاپی رو که از قبل تاسیس شده و کلیه تجهیزات اون فراهم شده رو می خری یا یه مدتی اجاره می کنی. اگر نظر منو می خوای سراغ مورد سوم نرو. اگر خوب بود دست تو نمی رسید و خودشون ادامش می دادن!
آماده کردن مدارک راهاندازی کافه
اخذ مجوزهای قانونی: برای راهاندازی کافه باید مجوزهای لازم از شهرداری و ارگانهای مربوطه رو بگیری. ممکنه نیاز به مجوز بهداشت، مجوز کسب و کار و… داشته باشی. از همین الان خودت برای داستان هایی مثل بیمه یا حتی پرداخت هزینه برای انشعاب اختصاصی آب و فاضلاب یا گاز آماده کن. حتی ممکه مکان انتخابی شما نزدیک به یه جای حساس دولتی باشه و کلی داستان اینجوری داشته باشید. خلاصه اگر دنبال لقمه راحت و آماده یا بی دردسری کافه راه انداختن شاید یکم اذیتت کنه گل من!
تهیه مدارک مالی و مالیاتی: مطمئن شو که تمام مدارک مالی و مالیاتی مورد نیاز رو داری و همه چیز قانونی پیش میره. مالیات ارزش افزوده هم داستان جدیدیه که این چند سال به موضوعات مهم کافه داری اضافه شده.
شما برای راهاندازی کافه قهوه یا هر نوع کافه دیگه به مدارکی که در ادامه واستون نوشتم نیاز دارید (این بخش به خاطر ملاحضات فنیش یکم رسمی تر نوشته شده:
- احراز تابعیت جمهوری اسلامی ایران
- ارائه سند مالکیت که میتونه شامل یکی از این موارد باشه: (اجارهنامه رسمی یا عادی، بنچاق، مبایعهنامه، حکم قطعی دادگاه مبنی بر الزام تنظیم اجارهنامه، رسید معتبر پرداخت اجارهبها)
- ارائه قراردادهای منعقدشده بین متقاضی پروانه کسب با ادارات و سازمانهای دولتی
- اصل و فتوکپی تمام صفحات شناسنامه (۲ نسخه)
- اصل و کپی کارت ملی (۲ نسخه)
- ارائه آخرین مدرک تحصیلی
- ارائه سوابق کاربری تجاری یا اداری یا کارگاهی محل کسب (عوارض مشاغل و کسب و پیشه)
- کسب رضایت مالک به منظور تغییر شغل
- گواهی پایان خدمت نظام وظیفه
- ۱۲ قطعه عکس ۴×۳ جدید
- کدپستی ۱۰ رقمی واحد صنفی (کپی قبض تلفن واحد صنفی)
- در صورت داشتن پروانه کسب قبلی، ارائه فتوکپی جواز کسب
- در صورت موروثی بودن ملک، ارائه رضایت محضری سایر وراث به همراه اصل و فتوکپی شناسنامه ورثه و اصل و فتوکپی گواهی حصر وراثت
پیدا کردن مکان مناسب
انتخاب محل مناسب: یه جای خوب و پرتردد پیدا کن. میتونه نزدیک دانشگاه، مرکز شهر، یا یه منطقه شلوغ و پر از آدم باشه. معمولا جاهای شلوغ با خدمات مناسب برای کافه همیشه برنده است. ولی یه جای دنج و خاص که شاید به صورت عادی تردد زیاد نباشه هم گاهی می تونه موفق باشه. بازم این صحبتم رو ربط می دم به ایده اصلی و طرح شما برای راه اندازی کافه چون اونه که می تونه موفقیت شما رو تضمین کنه.
بررسی شرایط مکان: بررسی کن که مکان انتخابیت فضای کافی برای تعداد مشتریهای مورد نظرت داشته باشه و بهت این امکان رو بده که دکور و چیدمانی که مد نظرته رو اجرا کنی.
طراحی و دکوراسیون
طراحی داخلی و دکوراسیون: یه طراح داخلی خوب پیدا کن یا خودت ایدههای جذاب و متفاوت بده. دکور کافه خیلی مهمه چون اولین چیزی که مشتریها رو جذب میکنه، ظاهر و جو کافهست. شاید یه رنگ آمیزی ساده یا قرار دادن چند تا گلدون حس و حال فضات رو عوض کنه. در کل آدمایی که برای چند دفعه به یه کافه میان و می رن به خاطر حس و حال و انرژی خوبیه که از کافه می گیرن.
انتخاب مبلمان و تجهیزات: میز و صندلیها، دستگاههای قهوهساز، یخچالها و بقیه تجهیزات مورد نیاز رو با دقت انتخاب کن.
انتخاب ظروف کافه: یکی از مهمترین موضوعات دیگه که باید در نظر بگیرید انتخاب ظروف کافه است. براساس ایده اولیه و فضای کافه باید تصمیم بگیرید از چه ظروفی استفاده کنید. ما توی یک صفحه جداگانه در باره ظروف و تجهیزات کافه صحبت کردیم که اینجا می تونید بخونیدش.
همینطور اگر توی کافه تون غذا هم سرو می کنید پیشنهاد می کنیم راهنمای خرید سرویس چینی رو هم مطالعه بفرمایید.

5. منو و تامین مواد اولیه
طراحی منو: یه منوی جذاب و متنوع طراحی کن که شامل نوشیدنیها و خوراکیهای مورد علاقه مشتریهات باشه. ترکیبهای جدید و خلاقانه رو فراموش نکن. البته شایدم یکی مثل من تو فکر این باشه که توی کافه اش فقط نوشیدنی سرو کنه ولی تجربه نشون داده کافه ای که منوی قوی همراه با انواع غذا و پیش غذا است برنده است.
تامین مواد اولیه: تامینکنندههای خوب برای مواد اولیه مثل قهوه، چای، شیرینی و… پیدا کن. کیفیت مواد اولیه خیلی مهمه. اینجا همون جاییه که ممکنه کارت به سود برسه یا کلی ضرر کنی. حواست باشه کیو پای این کار می ذاری که توی پاچت نره عزیز دل!
6. استخدام و آموزش کارکنان
استخدام کارکنان: افراد مناسب و با انگیزه رو برای کار توی کافه پیدا کن. کارکنان حرفهای و خوشرو میتونن تجربه مشتریها رو خیلی بهتر کنن. البته که هیچی اندازه دانشجوهای علاقه مند به کار توی کافه نمی تونه بهت کمک کنه. هم توی حقوق می تونه منعطف باشی هم اینکه پرانرژی تر و با انگیزه تر از بقیه گزینه هان. فقط اگر کافه راه انداخید آدم باشید با و همکارا و کارمنداتون درست برخورد کنید (موارد بی شعوری و بی اخلاقی توی این زمینه تا دلت بخواد دیدم!
آموزش کارکنان: کارکنانت رو به خوبی آموزش بده تا بتونن بهترین خدمات رو به مشتریها ارائه بدن.قطعا اگر همکارت درست آموزش نبینه و به امان خدا رها بشه نتیجش چیزی جز تعطیلی کافه ات نیست.چون خیلی زود مشتری هات رو از دست می دی. هر ازگاهی برای تست همکارات بد نیست مهمان سر زده یا ناخونده بفرستی توی کافه تا رفتار همکارات رو به دقت بررسی کنه و اونجاهایی که نیاز به اصلاح داره رو بهت اطلاع بده.
7. بازاریابی و تبلیغات
راهاندازی وبسایت و شبکههای اجتماعی: یه وبسایت جذاب برای کافهت راه بنداز و تو شبکههای اجتماعی فعالیت کن. اینطوری میتونی مشتریهای بیشتری جذب کنی. خرجش هم استفاده از چند تا دختر و پسر جوون برای ایجاد حس و حال بهتر برای مخاطبای صفحه های اجتماعیته.
تبلیغات محلی: تو منطقه خودت تبلیغات کن؛ مثلاً پوستر پخش کن یا از تخفیفهای افتتاحیه استفاده کن تا مردم بیشتر با کافهت آشنا بشن. (البته این ایده خیلی دیگه توی این روزگار جواب نمی ده. همون تبلیغات اینترنتی یا حتی پیامکی بهتره)
8. افتتاح کافه
برگزاری مراسم افتتاحیه: یه مراسم افتتاحیه جذاب ترتیب بده و از دوستان، خانواده و مشتریهای احتمالی دعوت کن. این کار میتونه یه شروع خوب برای کافهت باشه. هرچی ای قسمت کار بیشتر سر و صدا کنه یکی دو ماه اول و دوره خاک خوری کافه ات اوضاع بهتری پیدا میکنه.
مشتریمداری:بامشتریهات خوشبرخورد باش و نظراتشون رو گوش کن. اینطوری میتونی هر روز بهتر بشی و مشتریهای بیشتری جذب کنی. قرار دادن دفترچه یادداشت یا از وان دیوارا که میرن روش استیکی نوت می چسبونن و یادگاری می نویسن می تونه در همین راستا باشه.

لیست تجهیزات مورد نیاز کافه
لیستی که در ادامه به صورت خلاصه وار برات می نویسم بهت کمک می کنه تا دید نسبتا خوبی درباره چیزهایی که توی راه انداختن کافه نیاز داری پیدا کنی.
دستگاه اسپرسوساز
آسیاب قهوه صنعتی
مخلوط کنهای صنعتی
مایکروویو
یخ ساز
چاقوها
تختههای برش
غذاساز و میکسرها
تهویه
نرم افزار حسابداری کافیشاپ
یخچال و فریزر
قفسهبندی
سیستم امنیتی
تجهیزات نظافتی
دستگاه تصفیه آب
شیکر های دستی
اجاق گازها
انواع فر
غذاسازها
برش دهندهها و اسلایسر
قفسههای ذخیرهسازی
تجهیزات پخت و پز
ظروف سرویسدهی و پذیرایی
ظروف نگهداری و پخت و پز
سینکها
سیستم صندوق
تجهیزات شستشو
مایکروویو
یخ ساز
گریل گازی یا برقی
برخی نکات تکمیلی برای راه اندازی کافه که باید بدونید
ماده ۱۳۱ قانون مالیات مستقیم برای کافهها
سازمان مالیاتی ابتدای سال ۱۴۰۲ تو یه اطلاعیهای به همهٔ فعالای اقتصادی و صاحبان آشپزخونهها و کافیشاپها گفت که باید برای اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده ثبتنام کنن. مالیات کافیشاپها هم مثل بقیه بنگاههای خدماتی و غذایی، مشمول ماده ۱۳۱ قانون مالیات میشه.
شما به عنوان صاحب کافه باید صندوق فروشگاهی داشته باشی که یه قسمتی از هزینهاش رو دارایی پوشش میده. یادت نره که اگه کافیشاپ یا رستوران شعبهای داری، مشمول ارزش افزوده هستی وگرنه نه.
دریافت جواز کسب
برای راهاندازی یه کافه، اول باید از اتحادیه صنف بستنی، آبمیوه و کافیشاپ مجوز بگیری. این کار حضوری انجام میشه و باید همه مدارک لازم رو ارائه بدی. بعد از بازرسی حضوری، مجوزی که ۵ سال اعتبار داره برات صادر میشه.
البته یادت باشه باید کارت بهداشت و گواهینامه آموزش بهداشت اصناف رو هم بگیری. اگه مجوز رو یه خانم بگیره، باید یه مرد رو به عنوان مباشر معرفی کنه.
دقت کن که تو هر مرحله باید یه هزینهای پرداخت کنی. آگاهی از این هزینهها بهت کمک میکنه که بتونی برنامهریزی مالی بهتری داشته باشی.
هزینه راهاندازی کافه چقدره؟
هزینه راهاندازی یه کافیشاپ به کلی چیزا بستگی داره. از تهیه لوازم و تجهیزات با کیفیتهای مختلف گرفته تا نوع مالکیت مکان کافیشاپ و هزینه پرسنل با توجه به تخصصشون. اما اینکه دقیقاً چقدر سرمایه لازم داری، نیازمند تحقیقات زیادیه. باید ببینی کافیشاپت رو میخوای کجا بزنی، برای چه نوع مشتریانی و با چه منویی.
در جواب به اینکه “راهاندازی کافیشاپ چقدر پول میخواد” باید بگم که حداقل باید بالای 600 میلیون تومن توی سال ۱۴۰۳ رو برای یه کافیشاپ کوچیک در نظر بگیری.
وسایل مورد نیاز برای کافیشاپ رو از کجا بخریم؟
اگه میخوای وسایل کافیشاپت رو با قیمت مناسب بخری، باید بری سراغ مراکز عمدهفروشی. با توجه به نوسان قیمتها و نرخ ارز، خیلی مهمه که از فروشگاههای معتبر خرید کنی.
معمولاً بهترین دستگاههای کافیشاپ خارجی هستن و چون بیشتر واردکنندهها توی تهران هستن، دسترسی به تجهیزات برند و اصل توی تهران راحتتره. بعضی از این فروشگاهها هم دستگاههای نو و هم دست دوم دارن، پس میتونی با توجه به بودجه و نیازت بهترین مدل رو انتخاب کنی.
توی تهران، مناطقی مثل شوش، انقلاب، جمهوری و … بورس وسایل و دستگاههای کافیشاپ هستن و همه چی با تنوع و قیمت مناسب اونجا پیدا میشه.
اگه سرت خیلی شلوغه یا توی شهرت نمایندگی یا بورس وسایل کافیشاپ نداری، میتونی خرید اینترنتی کنی. الان بیشتر فروشگاههای معتبر تجهیزات کافیشاپ، فروش آنلاین هم دارن.
تنها کاری که باید بکنی اینه که بری توی وبسایت این فروشگاهها و کالاهای مورد نظرت رو سفارش بدی. این فروشگاهها معمولاً جشنوارههای تخفیف فوقالعادهای دارن و کالاها رو با قیمتهای خوب و شرایط پرداخت عالی به مشتریهاشون میدن. فروشگاه چینی احسان هم در زمینه ظروف کافه کمکت می کنه.
توی قسمت نظرات بهم کمک کنید که در تکمیل این مقاله دوست دارید درباره چه موضوعات دیگه ای براتوت بنویسم.
منابع این متن و تصاویر برگرفته از